Rozhovor pro iList.cz (VŠE)

ilist-clanekNa vysokoškolském serveru iList.cz (od mojí alma mater VŠE) se mnou vyšel zkrácený rozhovor. Protože jsem vás nechtěl ochudit o originální / delší odpovědi, tak kompletní znění přikládám zde.

1. Proč jste se vlastně rozhodl jít právě na VŠE?

Prvním impulsem byl pro mě Jirka Kosek. Díky němu jsem se o VŠE vůbec dozvěděl. Byl to a stále je proslulý XML / HTML guru. A jelikož jsem chtěl po střední škole (Strojní průmoslovka v Opavě, kde jsem studoval informatiku) tvořit weby a nejlépe mít vlastní webdesignerskou agenturu, tak učit se od takového odborníka bylo hodně lákavé. Navíc jsem si řekl, že spojení informatiky a ekonomie bude skvělá kombinace do budoucna. A s odstupem času to mohu potvrdit.

Druhou referencí byl Jirka Koutný. Kamarád, kterému vděčím za mnohé, mi dokázal předat jeho roční zkušenost z MUNI v Brně a důvod jeho následného přestupu na VŠE.
Návštěva dne otevřených dveří s přednáškou jednoho z úspěšných absolventů VŠE mě pak už definitivně přesvědčila.
Jenom pro úplnost, vedle VŠE jsem ještě zvažoval informatiku na ČVUT, UK, MUNI a VUT. 

2. Měl jste už tehdy představu o tom, co byste jednou chtěl dělat?

Ano, chtěl jsem mít ono webdeveloperské studio. Případně jinou firmu, se kterou bych podnikal na Internetu. To se mi vlastně s Helveti.cz splnilo na 100 % :) Buduji si ji jako své dítko a to, jak mi roste před očima, je úžasný pocit!

3. Pracujete v oboru, který jste vystudoval?

Ano i ne. Informatiku používám denně, ekonomii podniku taky, ale spousta předmětů byla zaměřená spíše na fungování větších korporací, takže naroubování na malou firmu není vždy vhodné. Ten základ, co mi VŠE dala, je ale velmi cenný. Všechno ostatní už se učím za běhu.

4. Jak jste se k současné práci dostal?

Cesta je komplikovanější. Nejdříve jsem dělal při střední škole webové stránky (C3studio.cz), při vysoké škole jsem nastoupil do nejznámější internetové agentury (H1.cz) a tam jsem při práci s klienty zjistil, že bych taky rád podnikal a zkusil si to na “druhé” straně barikády. Do té doby jsem fundovaně radil, jak mají na Internetu vydělávat více peněz a co dělají konkrétně v e-commerce světě špatně. Ještě při práci v H1.cz a studiu VŠE jsem si tak založil svůj první eshop HodinkyWenger.cz (běží dodnes). Ten se z kolejního prodeje pomalu rozrůstal až do dnešních rozměrů, kdy prodáváme hodinky s obratem přes 15 mil. Kč / rok a stále rychle rosteme. Během začátků s podnikáním jsem stihl skončit v H1.cz a dostudovat VŠE. Krásně jsem se tak přehoupl ze školy rovnou do podnikání, které už bylo zcela samostatné a bez problémů mě uživilo.

Mimochodem, možnost studovat a u toho zároveň pracovat je neocenitelné, protože teorii můžete rovnou zkoušet v praxi. Ač to někdo zavrhuje, tak já jsem to ocenil.

5. Kde se vidíte zhruba za pět let?

Na pozici jednoho z největších online prodejců hodinek v ČR a na Slovensku :) To víte, ambice mám veliké a třeba to nemusí trvat ani 5 let. V té době už bych taky rád měl 2 krásné děti a procestováno co nejvíc ze světa. S tím souvisí nalezení spolehlivého parťáka do vedení Helveti a předání některých důležitých pravomocí. Stále taky hledám volné příležitosti do podnikání, takže třeba už bude mít Helveti sestřičku / bratříčka :)

6. Co byste doporučil současným studentům?

Zkoušejte a zjišťujte, co vás baví. Pak si za svým cílem jděte a nenechte se odradit od negativních posránků, kteří vás budou zrazovat. A hlavně, moc o tom nepřemýšlejte, neoddalujte a zkuste to. Protože kdybych já tehdy nezačal a věděl přesně, co podnikání obnáší, třeba bych ani nikdy firmu nezaložil. Ta sladká nevědomost, ambice změnit svět a mladický “drajv” dělají divy :)

A dálší doporučení jenom ve zkratce v bodech:

  1. Erasmus – já nejel, lituju toho a pořád přemýšlím, kdy si to delším pracovním pobytem v zahraničí vynahradním.
  2. Socializujte se – poznejte co nejvíc lidí, protože na vysoké jsou k tomu ty nejlepší podmínky (studentské organizace, party, kurzy, atd) a v budoucnu se to bude hodit.
  3. Vybírejte si předměty, které vás někam posunou a budou vás bavit (ne jenom “dávačky”).
  4. Nebojte se prezentací a naopak je berte jako výzvu. Já na VŠE šel jako stydlín a teď se nebojím prezentovat před větším počtem lidí. Za tohle vděčím právě cvičením, kde jsme prezentovali jak diví.

Komentáře

Napiš komentář