Jak jsme do toho spadli s obytnou vestavbou Pössl

Máme rádi cestování! A když jsme plánovali dovolené na rok 2019, v našem hlasování vyhrála měsíční jízda karavanem po Evropě. Ale karavan ani obytné auto jsme neměli. Začalo dlouhé studování a vymýšlení jak to provedeme. Půjčení je drahé a tak jsme zvolili násobně dražší nákup. Přes karavan -> obytné auto -> jsme se dostali k obytným dodávkám. Pak jsme na chvíli zase sklouzli k obytným autům a karavanům, abychom definitivně zakotvili u dodávky.

"Divňous" od Burimexu

“Divňous” od Burimexu

Divňous z Burimexu

Jako první mě uchvátil Peugeot Boxer u Burimexu aka “Divňous”, jak jej pojmenoval Víťa Válka – velký inspirátor, kterému patří velký dík za jeho trpělivost a všechny články, co o caravaningu sepsal. Divňous ale nezaujal Aničku a při prohlídce nám jej v Burimexu zkrátka neuměli prodat (uměl toho mnohem víc, než vůbec tušili).

Mělo solar, přídavné naftové topení, obrovskou trakční baterii a spoustu místa na spaní. Ale bylo obrovské a jiskra nepřeskočila.

Peugeot Boxer 2003 Pössl

Peugeot Boxer 2003 Pössl

Naleštěný “krasavec”

Pak jsme jeli na dovču s mými rodiči, kde jsem ještě řešil s majitelem Divňouse, ale nedomluvili jsme se. Odskočili jsme se podívat do České Třebové na Pössl z roku 2003. Anička pookřála a já taky. Jenom cena 390tis. Kč byla trošku moc. “Usmlouval” jsem je na 360tis. Kč, ale naštěstí jsem si na druhou prohlídku přizval na pomoc Martina, který odhalil nutné opravy za cca 80tis. Kč (z motoru tekla nafta, spojka těsně před smrtí a podvozek prorezlý jako řešeto). Pánové na vady neslyšeli a slevit nechtěli. Asi čekají na kupce, který to nepozná (přesně já při první návštěvě).  Jedno pozitivum to ale mělo = Pössl se nám líbil. Zúžilo se mi tak hledání na menší dodávky s pevným spaním vzadu, sprchou a WC a nejlépe tovární značka Pössl.

Končící důchodce pan P.

Náš nový obytňák

V pondělí už poněkolikáté prohlížím inzeráty a vzpomínám na jeden z Annonce, kde jakýsi končící důchodce (budeme mu říkat pan P.) nabízel Peugeot Boxer s vestavbou Pössl z roku 2001. Bez jediné fotky, ale proč to nezkusit. Po prvním kontaktu mi poslal pár fotek MMSkou, ale na prosbu o fotky interiéru už se neozval. Zavolal jsem mu a jdeme na kafe. Pan P. je energický a upovídaný důchodce (bývalý pojišťovák, což bude mít své důsledky). V sobotu se jedeme na auto podívat – já, Anička, Davídek a Martin. Po technické stránce je auto naprosto v pořádku. Má najeto jenom 85tis. km, motor i spojka v pořádku a podvozek je v přenádherném stavu (bez jediné rzi nebo hnití). Ještě ten večer mu volám, že jeho auto bereme za 300tis. Kč. Není dokonalé, ale jede “jako ďas”. Aspoň pan P. to zopakuje tolikrát, že naše auto má první dočasné jméno Jakoďas.

Ještě v neděli 3. 3. 2019 nám pan P. auto přiveze. Já ho v pondělí vezu Martinovi na servis (gumy, výfuk, olej, filtry, klika, atd). V pátek 8. 3. si jej vyzvedáváme a hned večer s ním mizím na chalupu, kde ho mám v plánu dát do pucu. Je ale taková zima, že toho moc nestihneme. Aspoň jsem si v něm zkusil přespat. Pokračuju v Praze se zázemím našeho bytu. I když auto prokouklo a začalo vonět, pořád je tam spousta práce.

Milý Jakoďasi, plánujeme s tebou cestu po Evropě a povezeš taky náš poklad – Davídka. Já doufám, že se s tebou všechno naučím a podaří se mi tě zprovoznit.

A proč je zásadní, že byl pán pojišťovák? Jak proběhlo zkoušení jednotlivých funkcí vestavby? O všem se rozepíšu příště.

Servis “U Jirky”

Mimochodem musím vyzdvihnout práci Martina v servisu “U Jirky”. Každou práci na autě mi dokumentoval přes Whatsapp fotkami před a po + se mnou vše konzultoval. Takhle si představuju moderní komunikaci směrem ke klientovi. Ještě jednou díky Martine!

Tipy na sledování:

 

Seriál obytná vestavba Ďas:

Komentáře

Napiš komentář