Jak děláme marketing v Helveti.cz? Článek v Marketing a Média

Protože se mě několik kamarádů (a moje máma taky) ptalo, co v tom magazínu Marketing a Média vlastně povídám, rozhodl jsem se ho pro vás publikovat se svolením redakce i na blog.

Insight Jiřího Štencka

Svůj pohled na marketing popisuje Jiří Štencek, majitel hodinářství a e-shopu Helveti.cz.

Na jaký způsob marketingové komunikace se nejvíce zaměřujete?
Naší hlavní marketingovou silou je doporučení spokojených zákazníků. A to nefunguje zadarmo, ale musí se investovat spousta času. Výkonová online reklama je náš silný motor, který roztáčí kolečka v Helveti. Vedle PPC nepodceňujeme sílu sociálních sítí a hlavně SEO, protože organic je stále nejvděčnější zdroj návštěv. Naopak influenceři nám nefungují a dále s nimi nepočítáme. Ani srovnávače nám negenerují zajímavější čísla. Koketujeme s těžko měřitelným offline světem (rádiem, printem, billboardy), protože branding jsme dlouhodobě zanedbávali.

Podle čeho vybíráte marketingové agentury? Jaké služby vám musí nabídnout?
Dlouho jsme spokojeni s Kofeinem, kde nás dobře znají a s Ondrou Sovou nás pojí předchozí zaměstnavatel H1.cz. Mimo osobní rovinu je to určitě profesionalita a schopnost sledovat aktuální trendy a aplikovat je do kampaní. Ideální spolupráce je pak taková, která do kampaní přináší i něco nového a pomáhá vám formovat obraz firmy, nejlépe tak, aby nezapadala do nevýrazné šedi.. asi znáte knihu Differentiate or die.

Jaký marketingový nápad na trhu považujete v poslední době za zajímavý?
Stále víc věřím rozšířené realitě. Nákup hodinek z pohodlí domova, kdy si pouze nasměrujete telefon na své zápěstí a přes aplikaci si vyzkoušíte všechny hodinky z naší nabídky. V apce objednáte, změříte si obvod ruky a už se jenom těšíte na kurýra, který za hodinu klepe na vaše dveře a vy máte nádherné a perfektně zkrácené hodinky na vaší ruce.

Jak měříte efektivitu vynaložených peněz do kampaně?
Máme nastavená PNO a podle toho kampaně vyhodnocujeme. Vše ostatní měříme přes Google Analytics sami. Co nejde měřit, tomu se trošku bráním.

Jaké chyby vidíte u začínajících konkurentů?
Snaha prodávat všechno. My se snažíme maximálně rozumět našemu produktu a opravdu jej obsáhnout od A do Z. Když nabízíte 100 značek hodinek, tak se z vás stane jenom posílač balíčků, ale o hodinkách nemůžete vědět vše. Druhý extrém je cenový boj a snaha být nejlevnější. To je podle mě cesta do pekel.

Jaký trend v marketingu a e-shopech sledujete?
Konsolidace trhu už probíhá, pak důraz na kamenné prodejny ve velkých městech (propojení online – offline světa), zlepšování logistiky poslední míle (rychlost, kvalita, ochotní řidiči, atd). My se budeme dále zaměřovat na kvalitní obsah, vzdělávání veřejnosti o hodinkách a odklon od influencerů k zákazníkům, kteří vás upřímně doporučí ve svém okolí.

Minulý rok jste přišli s limitovanou edici hodinek pro 100 let ČSR. Co si od takových kampaní slibujete?
Nezakrývám, že mám Česko rád a to cítění se přetavilo i v hodinky Traser věnované 100 letům ČSR. Byl to pro nás velký úspěch a určitě to není poslední projekt, který jsme v hodinkách představili.

Vyšlo 2. 12. 2019 v čísle 48 Marketing & Media 

Komentáře

Napiš komentář