Vadná elektronka a velikonoční jízda

Příběh s Ďasem pokračuje a zážitky se množí. Topení sice stále netopí a ve sprše se nedá sprchovat, ale jisté pokroky jsou i u těchto funkcionalit.

Chebná elektrónka é třenáct

„Přéčinó byla chebná elektrónka é třenáct z podniku Katóda Holomóc“ omlouval se soudruh Hynek Trousil ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! za špatné kondiciogramy. Stejně tak nás s Vaškem potrápila spálená pojistka v topení. Ale popořádku..

Jali jsme se totiž kompletně rozebrat topení Truma C3402, abychom zjistili, v jakém je stavu. Z testování jsme dokonce natáčeli video pro následnou diagnostiku se zkušenějšími. Po kompletní rozborce a sborce (vše vypadalo v pohodě) jsme zkusili topení nahodit a to ani neblaflo. Dokonce se ani dioda na ovládacím panelu nerozsvítila. Až zpětně mi Vašek po dlouhém studování návodů napsal, že problém by mohl být právě v pojistce. Po výměně už se topení chová jako dřív. Teď jsou na řadě rozfuky tepla, přívod vzduchu a odvod spalin. Jakmile dojdou díly, pustím se do práce. To by bylo, aby to nebylo :)

První rodinný výlet

Auto strávilo víc času v servise nebo před barákem, kde jsem se v něm vrtal já. Proto mi v hlavě pořád rezonuje věta “Hlavně se musí jezdit!”. Závady se opraví cestou a ještě přijdeme na další. Proto jsme na Velikonoce naplánovali první pořádný výlet. Naplánovali je silné slovo, protože ještě ve čtvrtek jsme nevěděli, kam pojedeme. Nakonec z toho bylo ale skvělých 5 dní na cestě.

Všem doporučuji nádrž Seč a místní kemp, kde bylo ve čtvrtek a pátek opravdu minimum lidí. Večer se kempem nesl zvuk praskajících ohňů a kytar se zpěvem. My jsme tady strávili noc a větší část druhého dne. Výlet na místní zříceninu hradu Oheb s výhledem na celou nádrž (taková druhá vyhlídka Máj) považuji za nutnost.

Další fajn kemp jménem Olšovec je u Moravského krasu ve vesnici Jedovnice. Ten je populární převážně u cyklistů, kteří zde jezdí nejenom místní Single trail, ale i jiné cyklostezky. Byl plný tak z 1/3 a v hlavní sezóně už to musí být docela masakr – nic pro nás.

Jako poslední jsme vyzkoušeli i spaní na divoko u rozhledny v Pohoři. K naplánování jsme použili aplikaci Park4night, kde tohle místo jeden z uživatelů doporučil. Stihli jsme vidět z rozhledny nádherný západ Slunce a když kolem 10. hodiny večer přestala jezdit na rozhlednu místní omladina randit, mohli jsme se uvelebit ke spánku.

Auto jezdí

Od poslední závady autu moc nevěřím, ale čím víc kilometrů už zvládlo, tím je důvěra vyšší. Teď bylo v zápřahu 5 dní a celkem asi 900 km. Jede jako dobře namazaný stroj (s občasným zvukem dření starého plechu) a díky tomu jsme stáli jenom tam, kde jsme opravdu stát chtěli.

Ďasem zní “keep the base”

Doplnili jsme po kamarádech a rodině zásobu kazet s muzikou a máme tak v autě co poslouchat. Takový Janek Ledecký v kombinaci s PSH jsou zárukou dobré nálady. A když k tomu přidáme výběr Mix prázdniny 2001 s opakujícím se “keep the base”, nemůže nás nic rozhodit. Ano, uvažuji o pořízení moderního rádia s MP3, Bluetooth, handsfree a podobnými vychytávkami, ale radši ty peníze uložím do jiného vybavení auta. Teď jedeme na retro vlně kazet.

Závady nás neminuly

Kapající baterie Comet London

Kapající baterie Comet London

Během jízdy a kempování přicházely plynule po sobě menší či větší závady. Například začala kapat úplně nová baterie ve dřezu. Nepodařilo se mi ji opravit a tak to odnesla kytička, která během noci jímala kapající kapky, které nás jinak budily. Delším pozorováním jsem zjistil, že po spuštění čerpadla z baterie musí “odkapat” asi litr vody a tím snížit tlak, který pak už kohoutek udrží a nekape. Jestli je to na reklamaci..uvidím.

Druhou radostí byly roletky u mého spaní, které uprostřed noci vystřelily za šíleného rámusu nahoru. Nejdřív jsem si myslel, že na naše auto zaútočil vedle stojící strom, ale silně svítící Měsíc mi situaci vysvětlil.

Třetím překvapením byly hadice ke sprše, které během jízdy začaly téct (uvolnila se objímka) a odnesla to zde odložená krosna. To by tak nevadilo, horší je fakt, že nateklo do poslední nezaizolované díry ve sprše, takže neznámé množství vody je teď někde v prostoru pod podlahou.

Byla zima

Není třeba si hrát na hrdiny. Sice mám rád spaní venku a ve spacáku vydržím i v nízkých teplotách, ale špatně zaizolované auto bez topení ve spojení s letním spacákem není nejlepší příprava na klidnou noc. V zadní části spala Anička s Davídkem zachumlaní v peřinách a přitulení k sobě. Zima jim prý moc nebyla. Budu si muset vzít lepší spacák nebo taky nějaké to topné tělísko. A nebo! se mi podaří opravit topení a lépe zaizolovat auto. Pak bychom mohli vyrazit i na tu vysněnou polární záři.

Zlepšováky

Výlet měl sloužit hlavně k otestování naší vzájemné kompatibility s autem a k odhalení možných nedostatků a zlepšení. Pilně jsem si tak zapisoval závady a možná vylepšení.

  • Ďas má sice hodně skříněk, ale chybí nám rychle dostupné poličky / kapsy, kde by člověk měl zápisník, nůž, cokoliv potřebuje často a hned. Plánujeme tak nakoupit kapsáře nebo dodatečné přihrádky.
  • Oblečení bychom chtěli po vzoru Ládi a Margaret (video doporučuji!) dávat do pytlů pro lepší uspořádání a přehled.
  • Úložný prostor pod postelí je hodně malý. Aktuálně řeším, kam s novými kempingovými židlemi (jak jinak než Dukdalf – všichni je doporučují). Ve hře je zavěšení kamsi do prostoru nad spaní.
  • Zavěšený koš na odpadky ve vchodu do auta je základ!
  • Pytlový botník hned vedle taky :)

V kempech jsme se zatím moc nepřipojovali na elektřinu, protože bylo potřeba otestovat ledničku na plyn a k ničemu jinému elektřinu ani nepotřebujeme. Akorát vodu jsem namísto hadicí plnil po kanystrech (holt některé kempy tuto možnost nemají).

Opravy

Co se podařilo vyřešit:

  • Rošt je definitivně opraven (vyměněna vadná pouzdra lamel a řádně upevněna),
  • výměna chybějící vložky zámku revizních dvířek záchodu (a kompletace celého systému zamykání),
  • jedna z děr ve stěně sprchy už je zacelena revizními dvířky a kabely k baterii přehozeny na vhodnější místo,
  • zasilikonoval jsem dřez, záchod a onu díru ve sprše,
  • pořídil jsem hadici s redukcí pro doplňování vody a nájezdy pod auto (zatím nevyužité).

Co aktuálně řeším:

  • Topení!,
  • zacelení všech děr ve sprše a možnosti se konečně sprchovat,
  • upevnění stolu při jízdě,
  • detektor zplodin v autě,
  • neměřící ukazatel plnosti odpadní nádrže.

Práce v obytce

Ač byly svátky a víkend, chtěl jsem si vyzkoušet i práci z auta. Ale zůstalo jenom u chtění. Velká čest patří Víťovi, který musí mít obrovskou vůli, když při cestování karavanem (nově obytkou) dokáže pracovat. Já jsem se donutil zapnout počítač na 1 hodinu večer. Jinak jsme byli z celého dne vždycky řádně unavení. Je pravda, že jsme každý den přejížděli a s obytkou se seznamovali, ale i tak vím, že to bude chtít notnou dávku sebedisciplíny. Určitě to ale půjde.

Čárysův VW Transporter T5

Nakonec pro vás mám malou inspiraci a hlavně velké pobavení, to je video od Čáryse. Pustil jsem si ho už několikrát a některé hlašky u mě zlidověly. Například “markýza byla v oddělení markýz, už tam není” .. “stojan na kolo je stojan na kolo a kolo v něm stojí” .. a vysloveně mě baví jeho novotvar dopěknit. Rozhodně doporučuji!

A ne, panu P. jsem zatím o jeho finančním podílení na opravě topení nevolal.

 

Seriál obytná vestavba Ďas:

Komentáře

One Response

Napiš komentář