Auto je ve skvělém stavu, vestavba už tolik ne

Náš nový obytňák

Už asi víte, jak jsme se dostali k autu s vestavbou Pössl. A tentokrát trošku z jiné jamky. Auto sice skvěle jede a vypadá, že vydrží, ale co vestavba?

Ono to funguje, ale..

Pan P. nám při prohlídce auta nic nezatajil (aspoň doufám) a upozornil nás na všechny neduhy. Bohužel jsem si měl jeho detaily násobit dvakrát nebo místy třikrát. Zkrátka jeho věta “to bude chtít jenom vyměnit těsnící kroužek v baterii” by spíš měla znít “jestli tu baterii budete používat, prochčije vám voda komplet všude a nejspíš i na elektriku, která je pod ní”.  Namísto těsnícího kroužku je totiž potřeba vyměnit komplet napojení na baterii a možná i celou baterii (není v mém okolí nějaký instalatér?). Takhle zlehčoval všechny neduhy a já jako neznalec jsem mu to věřil. Zkrátka jako bývalému pojišťováku jsem mu neměl věřit vše.

Tak se do toho dáme

Kamaráde, mám pocit, že v tobě nic nefunguje a na cokoliv sáhnu, to se mi rozpadne pod rukou.

Dneska (10. 3. 2019) jsem bojoval se zatékáním posuvnými dveřmi. Prý tam teče jenom při šíleném vichru a bočním dešti – říkal pan P. se vzpomínkami na Dachstein v šíleném počasí. Dobře, ale jak mi vysvětlíš, že dneska normálně kape a do auta zatéká?* Horní těsnění bočních dveří je odlepené a lebedí si v kufru. Provizorně jsem ho přilepil a přes mezeru dveří pro jistotu nalepil igelit. Dočasné, ale teď postačí, aby nábytek ve vestavbě neplaval.

A co dál je špatně? Kde začít ..

  • Plynové topení Truma C 3402 potřebuje revizi. Ale funguje vůbec? Pan P. mi několikrát zopakoval “To proboha sám nezapínejte. Nejdřív revizi a potom možná.”. Oficiální servis Trumy je ve Velimi, ale první volný termín mají až 29.3. Nemám v okolí nějakého plynaře?
  • Voda teče jenom občas (odchází vodní čerpadlo – máme nové a bude třeba jej vyměnit).
  • Funguje vůbec elektrika? Zásuvky v zadní části auta nedávají proud, ale světla svítí. Navíc přes některé kabely (i jejich propojení) vydatně tekla voda. Co by se stalo, kdybychom auto připojili v kempu do sítě? Neshoří jako papír?

Protože auto bylo kdysi bouchnuté, má to několik následků. Vestavba je místy popraskaná a následně lepená. To se předchozí majitelé snažili zakrýt nálepkami a vypadalo to ještě hůř. Jeden bok auta byl měněný -> ve sprše proto chybí okno a naopak přebývá pár “děr” v obložení až na plech. Ty bude potřeba zaizolovat a stejně tak schovat kabely a vedení vody. To abychom se mohli ve sprše opravdu sprchovat a nekropili vodu do prostoru mezi vestavbu a plech. Pak už jenom dodělat kolejničky pro závěs.

A pak už jenom drobnosti:

  • dodělat šuplík a patra dvou poliček do kuchyně (truhláře mám – Vašku?),
  • promyslet kryt úložného prostoru pod postelí,
  • zjistit, proč je přívod vody do nádrže “do vrchu” – při plnění se voda vrací zpět a je potřeba zastrčit hadici hluboko nebo nádrž plnit zevnitř auta,
  • detektor plynu asi nefunguje (nemůže za to ta elektrika?),
  • záchodu chybí zvenku zámek a kazeta je tak “volně” přístupná,
  • za jízdy fučí od levých dveří a dost ruší už tak adrenalinovou jízdu.

Zkrátka .. bojím se kontrolovat další zařízení nebo na cokoliv sahat. A to bych auto rád v budoucnu opatřil solarem, systémem dobíjení baterie ze sítě (v kempu), dodělal okno na záchod / sprchu, namontoval markýzu, .. ale nejdřív musím zvládnout základní fungování.

Držím si palce, abych to zvládnul a vestavbě, aby to vyržela.

PS: Po intenzivním úklidu už auto začíná vypadat k světu a dokonce vonět.

Důležité!!! Tímto se znovu ptám, nemám v okolí nějaké šikovné instalatéry, elektrikáře, plynaře a lidi, kteří technicky rozumějí vestavbám? Platím penězi a budu vděčný student!

Kde čerpám informace:

  • odrazovým můstkem mi byl blog Víti Války,
  • rozumy a zkušenosti sbírám na fóru Caravan24.cz,
  • mám předplaceny oba magazíny CCC a Caravan (první jmenovaný se mi zád o řád lepší)
  • a slintat nad novými auty jsme byli na For Caravan v Praze.

* Pozn.: Ne, ještě nešílel orkán, který se prohnal ve večerních hodinách.

Seriál obytná vestavba Ďas:

Komentáře

Napiš komentář