Proč cvičím jógu

Průměrná účastnice kurzu jógy

Průměrná účastnice kurzu jógy

Už 3. měsíc chodím na ranní kurz jógy. Pravidelně vstávám v 5:55 a s ještě zalepenýma očima vyrážím směr Vinohrady. Proč se takhle dobrovolně týrám?

V čem mi jóga pomáhá

  1. Léčím si bolavé záda a protahuju tělo – asi před 8 lety mě začala příšerně bolet záda. Je to bolest, která neodchází ani při spaní a nejspíš je spojená s provozováním jednostranného sportu jako je ping-pong. Doktoři mi doporučovali cvičit a jedna z masérek mi dokonce řekla, že po 20. roku věku už tělo nikdy nerozhýbu a šlachy dostatečně neprotáhnu. To mě tehdá docela motivovalo. Ale teď jsem zjistil, že neměla tak úplně pravdu. Tělo se dá tvarovat v každém věku. Když to dokáží padesátníci, tak proč bych já šestadvacátník nemohl. A opravdu to jde. Už se skoro dotknu země :)
  2. Naučil jsem se vnitřně smát – Cvičení není jenom o síle, pružnosti, správném dechu a výdrži. Důležité je i pozitivní duševní rozpoložení. Proto nás Petr (náš jóga guru) učí vnitřně se smát. Sami si to někdy zkuste. Je to fajn :)
  3. Je to náročný sport – stejně jako při oznámení, že hraju závodně stolní tenis, se lidé pousmívají nad informací, že cvičím jógu a vypotím tam hektolitry potu. Asi mám dar dělat kromě běhu samé na první pohled flákačské sporty. Ale jen si to zkuste a zjistíte, že při první lekci vypustíte duši. Takže mi jóga pomáhá nejen v protažení těla, ale taky v jeho posílení.
  4. Naučil jsem se “dýchat” – klidný a hluboký dech (tzv. udžají) mi pomáhá soustředit se na cvičení, ale i v běžných denních činnostech. Velmi rád jej používám při vypjatých situacích v ping-pongu, kdy se uklidním jak fyzicky, tak psychicky.
  5. Pozitivní mysl – po ranním kurzu se cítím skvěle naladěný a minimálně první půlku dne se na všechny směju a i problémy řeším snázeji. Taky nejsem unavený (jak by se někomu mohlo zdát), ale přesně naopak – cítím se plný energie.
  6. Naučil jsem se pít bambusový čaj – na každé ranní lekci je připravený různý druh čaje. Já tak poznávám něco jiného, než je Irish Cream nebo Ranní čaj z Tesca :)

Kde cvičím

Navštěvuju ranní kurz PranaYogy od Petra Smila a myslím, že moc lepších cvičitelů nebude. Adresa je: Jemný svět, Chopinova 10, Praha – Vinohrady.

Hledám sparinga

Už tam chodím 3. měsíc a nepřestalo mě to bavit. A protože tam jsou poslední 2 měsíce jenom samé holky, tak hledám sparinga, který mě podpoří proti přesile.
Další kurz začíná už 18.11.2013 a já tam budu na 100%! A co ty?

Komentáře

3 Responses

Napiš komentář