Chci napsat knihu

chci-napsat-knihu Kdysi dávno jsem v jedné z motivačních knížek četl, že je dobré si sepsat své osobní cíle. Všechno, co bych chtěl za život zkusit, umět, udělat, kam se podívat, atd. Dlouho jsem se do toho dokopával, ale nakonec můj seznam vznikl. Krásné na něm je, že nikdy není finální a když jej čtu, tak škrtám už absolvované cíle, přepisuju stávající a doplňuju nové. Všem to moc doporučuji, protože koukat na to zpětně a odškrtávat si v tomhle seznamu věci, je prostě skvělý pocit. Víte, že si plníte svá přání, dosahujete cílů.. žijete podle sebe.

V mém seznamu mám věci jako: naučit se hrát na ukulele, udělat stojku na rukou, zvládnout salto (do vody, na zemi, se snowboardem), naučit se další jazyk, navštívit xy (výčet zemí a míst), uběhnout na boso 50km závod, postavit dům, jít na letiště a odletět prvním letadlem, přednášet před více než 1000 lidmi, .. napsat knihu.

Dlouho jsem tenhle bod bral jako cíl, který si splním jednou.. v budoucnu. Shoda okolností a motivací tomu ale chce, abych začal už teď.
A co byly ty motivace? Dlouhodobá a asi i ta prvotní je něco tady po sobě zanechat, sepsat své myšlenky, zkušenosti, svůj ostrovtip..zkrátka cokoliv, co by mohlo někoho dalšího jakkoliv zaujmout. Náčelník Ladislav Tajovský je autorem několika knih, takže následovat svůj vzor je určitě také jedna z motivací. Další stimulací jsou blogeři. Aktuálně třeba Gabka Kreheĺová s jejím článkem 31dňová výzva: Mojich 500 slov jehož součástí je i skvělé video Matta Cuttse (mimochodem také o psaní knihy). Ale to bych hodně odbíhal..

Finální inspirací byl známý opavský právník, který mi svým osobitým stylem řekl, že bych to prostě měl udělat (aniž bych mu cokoliv o tomto záměru jenom naznačil). Takže moc děkuji pane Kanioku – jdu do toho!

Možná jste si mí věrní čtenáři (ahoj mami!) všimli, že nepravidelné psaní blogu mě docela baví. Vím naprosto přesně, že psaní knihy mě takhle bavit nebude a už vůbec nebude snadné. Ale i to je ta část, která mě láká.. překonání další překážky.

Co jsem pro to už udělal:

  • nakoupil knihy o psaní (například Stephen King – O psaní),
  • prostudoval web a nabídky kurzů tvůrčího psaní,
  • začal přemýšlet nad tématy a vůbec typu knihy,
  • založil online dokument kniha, který už není prázdný,
  • napsal tenhle příspěvek jako malou motivaci a závazek,
  • suma sumárum .. vlastně nic pořádného :)

Ale až mě příště uvidíte, nezapomeňte se mě zeptat, jestli už mám téma knihy. A zároveň mi sdělte svoje tipy, triky a zkušenosti! Budu za ně moc rád, protože jak asi tušíte – o psaní nevím zhola nic.

Komentáře

5 Responses

Napiš komentář