Filmový týden

Tento týden sem si opravdu dopřál filmových radovánek.

MementoVšechno to začalo filmem Memento od režiséra Christophera Nolana, který má také na svědomí film Dokonalý trik (na který už si také brousím zuby). Od filmu jsem toho moc nečekal, protože jsem o něm nikdy neslyšel a našel jsem ho v podstatě náhodou. Chtěl jsem jen zjistit, zda nebyla zfilmována kniha od Radka Johna – Memento.
Film by možná nebyl zdaleka tak poutavý, kdyby.. “Story je vyprávěna zvláštním způsobem. Každá důležitá filmová scéna končí tam, kde předchozí začala, a tak musíme být pozorní, abychom ten zvláštní propletenec dějů a potkávajících se postav dobře vnímali.” (citace z ČSFD).
Příběh vypráví o Leonardovi, který při obraně své ženy ztratil krátkodobou paměť. Jediné co si naposled pamatuje – je pohled jeho mrtvé ženy. Každý den po probuzení teprve zjišťuje, co se od onoho incidentu stalo. Všechny důležité informace si proto nechává tetovat po svém těle, aby mohl vraha najít a zabít! Jak to dopadne se nechte překvapit – ovšem podle hodnocení kritiků se budete opravdu velmi dobře bavit. Vřele doporučuji!

Mé hodnocení – 98%

The HolidayDalším filmem byla romantická komedie The Holiday (Prázdniny). Režie: Nancy Meyers (Po čem ženy touží, Past na rodiče).
“Co by měla dělat čerstvě opuštěná holka v depresích krátce před Vánocemi? Změnit prostředí. Prostě vypadnout někam, kde jí všechno nebude připomínat, že se její život nápadně podobá zápiskům z Deníku Bridget Jonesové. Úplně ideální by bylo, kdyby našla jinou opuštěnou holku v depresích (nejlépe na druhém konci zeměkoule) a vyměnila si s ní aspoň na vánoční prázdniny bydlení.” (oficiální text distributora).
Ve filmu září Kate Winslet a Cameron Diaz a po jejich bocích charismatický Jude Law a vtipálek Jack Black. Film mě několikrát rozesmál a zároveň na mě dýchl romantickou atmosférou. Můžu jen doporučit ;)

Mé hodnocení – 80%

Jak se krotí krokodýliPo 2 filmech z americké produkce jsem zatoužil po českém filmu a tak se mi pod ruce dostal film Jak se krotí krokodýli od režisérky Marie Poledňákové (S tebou mě baví svět, Jak vytrhnout velrybě stoličku). Opět jsem od filmu nic nečekal a tak mě mohl jen příjemně překvapit. Obsazení filmu mě hodně potěšilo, protože jsem zde mohl opět vidět svou oblíbenou herečku ze Samotářů Jitku Schneiderovou dále pak: Jirku Mádla, Miroslava Etzlera, Naďu Konvalinkovou Václava Postráneckého, Josefa Náhlovského a také Evu Holubovou. Menším škraloupem byl Daniel Nekonečný, kterého má maličkost nemá moc v lásce! Celkový dojem z filmu nebyl špatný, avšak do kina bych na něho nešel.

Mé hodnocení – 50%

BabelTenhle skvost kinematografie jsem si užil ve Village cinemas v Praze. Režie: Alejandro González Ińárritu (Amores perros, 21 gramů) – záruka kvality! Abych se přiznal, tak jsem o filmu Babel věděl jen to, že byl nominovaný na Oskara a hraje v něm Brad Pitt. Ano – stydím se ;) O to však větší bylo moje překvapení, když jsem seděl v kině jako přimražený a ani při závěrečných titulcích se nemohl odlepit ze sedadla!
A o co že v příběhu vlastně jde? “Stejně jako v předchozích filmech od A. G. ńárritu se i nyní náhodně proplete několik zdánlivě nesouvisejících lidských osudů.

  • Dvojice Američanů, Richard a Susan, je na zájezdě v Maroku. Kvůli Susanině zdraví však musí svůj pobyt zde narychlo prodloužit…
  • Chůva Amelia se bojí, že nestihne svatbu příbuzných v Mexiku. Spolu se synovcem se rozhodne, že tam tajně odjede i s opatrovanými dětmi…
  • V Japonsku řeší mladá hluchoněmá dívka své psychické problémy. Ty jsou způsobené jednak sebevraždou matky, jednak neschopností komunikace s otcem…
  • Synové marockého pastýře dostali kvůli hlídání ovcí od otce loveckou pušku. Samozřejmě ji chtějí vyzkoušet. Kulka letí dál, než mysleli…

(oficiální text distributora)

Mé hodnocení – 100%

Goyovy přízrakyDalším filmem, který jsem si dopřál v kině (CineStar – Ostrava) byly Goyovy přízraky (Goya’s Ghosts). Režisérem je Miloš Forman (Lid versus Larry Flynt, Amadeus, Vlasy, Přelet nad kukaččím hnízdem) a tak jsem si říkal, že to určitě nebude žádný lacinný film. A taky že nebyl!
“Příběh se odehrává v roce 1792, kdy Goya nastoupil na španělský královský dvůr jako dvorní malíř. Je založen na vztahu Goyi a jeho múzy Ines. Třetí zásadní postavou velkého dramatu je Goyův přítel, katolický mnich Lorenzo. V časech, kdy se Evropou jako morová nákaza šířila francouzská revoluce, posílila katolická církev ve Španělsku svou moc znovuobnovením inkvizice, což mělo zastrašit obyvatelstvo toužící po revoluci a absolutní nezávislosti na jakékoliv despotické autoritě. Velký zlom v Goyově životě nastane, když je Ines obviněna z kacířství a po vykonstruovaném procesu na mnoho let uvězněna. Za vším stojí lstivý Goyův přítel Lorenzo, jehož city vůči Ines nebyly opětovány. Po mnoha letech se Goya seznamuje s dalším potenciálním objektem pro realizaci svého talentu, mladičkou prostitutkou Alicií. Až později zjistí, že je to dcera Ines. Goya se dozvídá o znásilnění a pravdu o otci Alicii…. Lorenzovi.” (oficiální text distributora)
Mimo dojemného příběhu se také dozvíte něco o historii Španělska a velkém vlivu křesťanství v této zemi.

Mé hodnocení – 75%

Karlík a továrna na čokoláduPosledním filmem, který jsem tento týden viděl byl Karlík a továrna na čokoládu (Charlie and the Chocolate Factory). Režie: Tim Burton (Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Planeta opic, Ed Wood, Batman)
“Charlie Bucket je malý chlapec, pocházející z celkem zbídačené rodiny. Bydlí na okraji města hned vedle obrovské továrny na čokoládu. Charlie miluje čokoládu, i když ji dostává jen jednou za rok. Jednoho dne však vyhraje s dalšími čtyřmi dětmi cestu po fantastické čokoládové továrny, kterou vlastní excentrický Willy Wonka a jeho neméně zajímaví zaměstnanci.” (oficiální text distributora)

Mé hodnocení – 83%

Komentáře

Napiš komentář